Menu Close

О нама

                                                                НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЖИТОРАЂА

      1958.године направљен је први задружни дом у  Житорађи у оквиру ког је био и Дом културе. Од 30 села у општини 20 је добило Дом културе. Народна библиотека у Житорађи је основана 1966.године и као таква је функционисала до 1970.године, када је трансформисана у Дом културе. 1995.године Народна библиотека у Житорађи обједињује рад у области културе, па је у оквиру Народне библиотеке и Биоскопска сала. Народна библиотека Житорађа броји преко 40 хиљада књига а издвојено одељење у Пејковцу преко 6 хиљада. Народна библиотека поред редовних библиотечких услуга организује и књижевна, ликовна, позоришна, музичка и трибинска дешавања. Народна библиотека у Житорађи издваја као посебно вредне монографије о људима и догађајима из општине Житорађа: „Монографија о Житорађи“аутора Живојина Станисављевића“,“Монографија о Основној школи у Житорађи од 1873-2008.године „аутора Живојина Станисављевића,“Монографија ФК Житорађа“ аутора Мирољуба Миће Вулића и „Монографија Основне школе Пејковац – Сви наши осмаци“ аутора Миодрага Алексића,Бојана Митића и Радомира Ђокића.

– Данас је некадашњи Дом културе сада биоскопска сала која ради у саставу Народне библиотеке Житорађа. Мало је познато или непознато да општина Житорађа има више од 50 аутора писане речи без обзира на њихову тематску разноврсност. Рођени или су пореклом из општине Житорађа, писали су нешто о општини или су на било који начин везани за општину.

                                                                                   ЗАВИЧАЈНИ ФОНД

  Завичајно одељење је почело са прикупљањем грађе 2009.године, сређивање грађе је у току и на њему се прикупља, обрађује и чува књижна и некњижна грађа о Житорађи и Житорађанима и о целој Топлици.           У завичајном фонду чувају се дела аутора рођених на територији општине Житрађе и све публикације које су издате у општини Житорађа.

     Завичајни фонд садржи 256 монографских публикација. Укупан број наслова монографских публикација у завичајном фонду 194.

 Завичајно одељење прикупља наслове листове и часописе, збирке, позивнице, плакате, разгледнице,фотографије, новинске исечке и аудио-визуелну грађу. Чести корисници завичајног фонда су сами писци који стварају у Житорађи и Топлици. Завичајно оделење организује изложбе завичајне грађе, учесници су аутори, приређивачи и уредници завичајних публикација.

Завичајно одељење по својој суштини је музејска књига која као таква представља део културног и националног блага и ризницу  знања за будуће генерације.

 

ДЕЧИЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

   Одељење за децу и младе са читаоницом је једно од одељења које се налази у саставу Народне библиотеке Житорађа и чини део посебних фондова библиотеке. Овај посебни део наше библиотеке намењен је корисницима од предшколског узраста до четрнаест година. Одељење за децу и младе Народне библиотеке Житорађа броји 6 249 књига, има фондове: сликовница, дечје белетристике, лектира за основне и средње школе, фонд популарних наука (стручна литература), књиге на страним језицима, фонд класичне књижевности и стрипова. Поред сталних корисника бројне су групне посете на радионицама и програмима библиотеке. Библиотека је остварила и сталну сарадњу са предшколском установом „Прва радост“ и основном школом „Топлички хероји“, кроз културне програме, сусрете са најмлађим читаоцима и кроз едукативно-забавне радионице. Наша библиотека сарађује и са другим сродним институцијама и удружењима за младе. Циљ Народне библиотеке Житорађа, односно одељења за децу и младе јесте да кроз анимацију, креативни рад и причу са библиотекарима и осталим учесницима учи и прихвата књига и читање као саставни део њиховог културног идентитета. Наш циљ је да се свој деци и младима омогући контакт са књигом и библиотеком, да им кроз креативни рад приближи књигу и читање, са мисијом да се код њих формирају читалачке навике. Радионице су учестале и доступне свим заинтересованим и потпуно су бесплатне.

                                                                           ОДЕЉЕЊЕ  ЗА  ОДРАСЛЕ

   Народна библиотека Житорађа у свом фонду броји више од 21 714 књига на српском језику. Свим књигама је приступ слободан. Наше одељење за одрасле сачињавају дела лепе књижевности многих земаља као и стручне књиге из науке, културе и уметности. Својим богатим фондом се трудимо да задовољимо различите потребе чланова. Запослени Народне библиотеке Житорађа се труде да уз препоруку омогуће бржу доступност фонду, и да одговоре на сва питања знатижељним и редовним корисницима. 

 

                                                                        ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Ликовна колонија  „Корени“ основана је 2011.године и спада у културне манифестације од посебног значаја за општину Житорађа. Организација колоније поверена је Народној библиотеци Житорађа, а колонији помажу донатори и Локална самоуправа општине Житорађа. У оквиру богатог културног живота трудимо се да наш програм обухвата све видове ликовног стваралаштва и да изложбе буду што разноврсније и интересантније за публику. Поред афирмисаних ликовних стваралаца задњих пар година прилику да покажу свој ликовни таленат имају деца свих узраста. Уз заједнички рад са уметницима настају „највреднији“радови. Сликарство се у одређеном облику први пут јавља још у палеолиту 30 000.година пре наше ере. То је уметност која тежи да изрази идеје емоције и личне перцепције ствари и догађаја са одређеним естетским квалитетима. Ми смо то скромно речено успели на нашим колонијама и то 12 пута. Постоје различите методе и уметнички стилови. Наши уметници су имали готово све стилове од реализма где уметник користи перспективу да створи илузију о простору и дубини постављајући композицију и осветљење, до класицизма, импресионизма, симболизма, постмодернизма, наиве и савремене уметности, сви ти правци су у нашим сликама. Техника сликања је у главном била уље на платну, а пошто пратимо и новије технике наши уметници су користили и акрил. 

Ликовна колонија је међународног карактера и траје седам дана, обичај је да има око десетак учесника из Србије и иностранства. Организациони одбор са селектором колоније бира учеснике колоније. У протеклих година постојања у раду колоније, учествовали су бројни уметници, многи од њих познати и признати и изван граница ових простора, а међу учесницима првих колонија од 2011.године, били су уметници из Русије, Словеније, Северне Македоније, Републике Српске, Бугарске, Словачке, Чешке, Мађарске и Србије. На колонији је до сада учествовало 77 уметника од тога 38 академских сликара и један вајар    –                   (Карло Астрахан) који је узео учешће на четвртој колонији и израдио скулптуру под називом „Исус Христ“. 

– 2020. године због корона вируса једино могуће одржавање колоније је било Online, учешће је узело 14 уметника. Слике су одрадили у својим атељеима и послали библиотеци по један рад.

За учеснике колоније смештај и простор за рад обезбеђује организација Народне библиотеке Житорађа и домаћин приватне куће на чијем имању се одржава колонија. Сви учесници раде три рада од којих су у обавези да Народној библиотеци оставе по два, од којих настаје стална поставка колоније.

На крају колоније организује се изложба радова насталих на колонији. Такође се штампају и пригодни каталози за изложбу.  

Skip to content